Stockholm

Stockholm är Sveriges huvudstad, och även största stad. Här finner du tre av UNESCOS världsarv, bl.a. Drottningholms slott, där kungafamiljen bor. Det andra världsarvet är Birka en gammal fornlämning från vikingarna, här finns både arkeologiska utgrävningar och ett museum, man tar sig enkelt hit med en båttur över Mälaren. Det sista av de tre världsarven är den fantastiska skogskyrkogården som arkitekterna Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz skapade i början av 1900-talet.

Det finns ett stort utbud av shopping, restauranger och nästan 70 museer. Nöjesparken Gröna Lund på Djurgården är helt klart värt ett besök. På Djurgården finner du även ABBA-museet och Djurparken Skansen. För den som gillar att shoppa finns det allt från prisvärda second hand-affärer till pampiga saluhallar och gallerior. I gallerian NK, som är Stockholms lyxigaste varuhus, hittar du alla de stora märkena. I Gamla Stan kan man strosa runt i de smala gränderna, äta i en av de många restaurangerna och besöka de små boutiquerna. Alldeles intill ligger Riddarholmen och Riddarholmskyrkan, som utöver att vara en gammal kunglig begravningskyrka även är en av Stockholms äldsta byggnader, uppförd av Magnus Ladulås i slutet av 1200-talet. På Riddarholmen hittar man utöver Riddarholmskyrkan även många fina gamla palats.

Under somrarna ordnas en hel del festivaler i Stockholm, bl.a. Popaganda och Summerburst. För den aktive finns det också en del lopp, som t.e.x Stockholm Ultra Maraton, Tjejmilen och Vårruset. Det finns gott om fina vandringsleder, och för den som vill paddla finns möjligheten att göra det mitt i stan, för att se öarna och stadsdelarna från ett annat perspektiv.