Strömstad

Strömstad är Sveriges västligaste stad och tätort i Strömstads kommun.

I Strömstad finns Sveriges första marina nationalpark, Kosterhavets som invigdes 2009. Syftet var att skydda och utveckla en av landets mest unika och artrika miljöer. Det är Sveriges havsområde med unika miljöer och över 6000 arter, Både på land och i havet. Här finns Västkustens alla vanliga växt och djurliv under ytan, dessutom ett stort antal som har sin största eller enda kända förekomst här. Förutom ett stort skyddat vattenområde omfattar nationalparken även öar, holmar och skär. Du kan utforska livet både i vattnet och på land. Sälsafari och skärgårdsturer, kajakpaddling, havsöringsfiske, snorkling samt guidad vandring är bara några av alla naturupplevelser nationalparken erbjuder.

Kosteröarna är en ögrupp strax utanför Strömstad och Sveriges västligaste bebodda plats. Det består av öarna Nord och- Sydkoster som båda är i princip bilfria. Här tar man sig fram lättast till fots eller cykel. Nordkoster har ett fint nät av stigar i många natursköna områden och är en perfekt plast för vandring. Alla stigar är inte alltid så tydligt märkta om man inte är van med terrängen men arealen är inte mer än 4 kvadrat km så man går inte vilse någon längre stund.

Ett under många decennier populärt turistmål är anläggningen Alaska på ön Nord Långö. Alaska är ett livsverk som guldgräverskan Hilma Swedahl skapade efter att ha återvänt till Sverige efter ha bott i Alaska dem senaste 30 åren. Hon rodde själv runt och samlade sten till sina spännande skapelser på ön. Från 1927 och in på 1930-talet lät hon i sten och cement bygga broar, terrasser, urnor, valv utsiktspunkter med mera och intill byggdes ett ”värdshus” i trä.

Bild: av jorchr under Creative Commons Erkännande-Dela Lika 3.0 Generisk