Västervik

Västervik är en tätort och centralort i Västerviks kommun i Kalmar län.

Västervik, Skärgårdsstaden i Småland, här hittar du en av Sveriges vackraste skärgårdar. Det allra bästa med skärgården, med fler än 5000 öar, kobbar och skär, är att den är så lätt att nå. Under hösten och vintern är en tur med postbåten det bästa sättet att uppleva den mellersta skärgården. Här finns till exempel Hasselö, en levande skärgårdsidyll som har en sex kilometer lång vandringsled som slingrar sig genom en vacker och omväxlande natur med lövskog som nu lyser upp i rött och gult, öppna ängsmarker och karga klipplandskap med vyer över hav och horisonter. Ett annat populärt ställe är naturreservatet Gränsö, den vackra halvön som lätt nås till fots från Västerviks centrum. Även här vandrar man igenom omväxlande landskap och ett perfekt avslut på dagen är med ett besök på Gränsö slott som är en pampig hotell anläggning som erbjuder spabehandlingar och relaxavdelningar.

Föredrar man att ta sig runt på vattnet istället för vandra så har man tillgång till kajak och kanot uthyrning och det blir sällan bättre än i just Tjust Skärgård, inom en halvtimme är man i ytterskärgården med obruten horisont. Har man tur kan man möta både sälar och havsörnar. Tjust skärgård kallas även Gäddriket och den benämningen har man full täckning för. Här lurar de riktigt stora gäddorna i vassruggarna och är extra glupska under de svala vår och höst månaderna. Man kan även få abborre och havsöring då dem stortrivs i de här vattnen.

Flera stora äventyr finner man även under vattenytan då det runt Västervik finns några av landets bästa dykvatten och projekt dykpark. Västervik gör dykäventyren säkra och lättillgängliga. Dykplatserna är utmärkta på kartor och man har tagit fram massor med spännande information om flera av de skepp som förlist i den här skärgården under seklens gång och gör den till ett populärt mål för vrakdykare. Marinhistoria kan även upplevas på Västerviks museum med utställningen Mars Makalös. Den handlar om det marina 1500 talet och vraket efter fartyget Mars som hittades 2011. En annan populär aktivitet är klippklättring, det stora äventyret och den brittiska tidningen the Guardian har rankat Västervik som en av Europas åtta bästa klätterdestinationer.