Vejle

Vejle är språngbrädan för den perfekta familjesemestern. Bara ett stenkast härifrån finner du Legoland, Givskud Zoo, ett äventyrsland, ett vetenskapscenter och vikingacentret Kongernes Jelling. Men Vejle är även härliga badstränder, vacker natur, fiske, kanot, storslagna slott och spa. Den lilla orten överraskar oss med Casino, arkitektur, musikevenemang, mysiga caféer och till och med ett observatorium. Kort sagt är Vejle ett familjeparadis!

Vejle är en stad som ligger i sydöstra Jylland med en befolkning på runt 55 000 invånare. Vejle har sitt ursprung i tidig medeltid. Staden gavs stadsrättigheter av Valdemar III först år 1327. Vejle var på den tiden en betydande handelsstad med starka förbindelser med Flensburg och Lübeck. Vejle är idag mest känd för sin forna textilindustri och brukade i folkmun kallas för Danmarks Manchester. Sista textilfabriken stängdes 1993 Vejle är vänort med Borås.

Några kilometer väster om Vejle finner du Danmarks mest besökta attraktion utanför Köpenhamn, nämligen Legoland Billund. Parken har nästan 2 miljoner besökare per år och består av över 50 miljoner legobitar! I parken finns inte mindre än 50 olika åkattraktioner. En biljett kostar i regel strax över 300 danska kronor. Ett nästan lika populärt besöksmål är Givskud zoo med över 1 000 djur på 166 hektar yta. Zoo:t är mest känd för att du kan åka safaritur med buss eller bil bland zebror, lejon och giraffer i stora ytor vilket gör upplevelsen mer intim. Här finns också Danmarks största utställning av uppstoppade dinosaurier.

I skogarna kring Nørreskov ligger Gorilla Park Vejle. Detta äventyrs land består av 2 km hinderbanor och har runt 100 olika klättringsanordningar och zip lines. Fantastiskt utmanande och roligt! För regniga dagar så är Økolariet värt en dagsutflykt. I detta vetenskapscentra mitt i Vejle kan ni lära er mycket om natur, klimat, energi, uppfinningar och teknologi. Detta är ett ypperligt tillfälle att testa din nyfikenhet med interaktiv forskning. Centrat är anpassat för att väcka nyfikenheten till liv och är en visuell såväl som fysisk upplevelse. Känn, se, lyssna och låt sig fascineras! Passar stora som små.

Jellingemonumenten är av UNICEF utnämnda som världsarv och är en av Skandinaviens mest intressanta platser. Världsarvskommitten motiverade sitt val såhär ”Jellingmonumenten, särskilt de hedniska gravhögarna och de två runstenarna, är enastående exempel på den hedniska nordiska kulturen.” Runstenarna är från vikingatid är resta av konungarna Gorm den gamle och Harald Blåtand och nämner bland annat enandet av Danmark och införandet av kristendomen i landet. Stenarna dateras till mitten av 900-talet och är de äldsta dokumenten över namnet Danmark. Invid stenarna ligger en kyrka från 1100-talet på vars plats tre tidigare träkyrkor har stått, resta av konung Gorm. Det finns också två stycken gravhögar som är 10 meter höga 70 diameter vida, troligen vigda åt de tvenne konungarna. Alldeles intill dessa monument finns en upplevelsecentrum där ni kan taga del av historiens vindlag, berättat på ett sinnrikt och spännande vis. I Juli månad hålls en uppskattat vikingamarknad på platsen.

Men det finns mer av historia i trakten för hen som är intresserad. Tirsbæk slott, Haraldskær slott, Renässansslottet Engelsholm, Brandbjerg Herregård är alla välbevarade byggnader i vackra omgivningar som berättar mycket om det kungliga Danmark. I Vingsted Historiske Værksted og Jernalderlandsbyen i Vingsted kan du prova på att leva som man gjorde för över 1000 år sedan i en genuin, trovärdig miljö.

Inne i centrala Vejle är Sankt. Nicolai Kirke från 1200-talet och Den Smidtske Gård från slutet av 1700-talet viktiga landmärken. Spinderihallerne berättar om Vejles fornglans som textilstad. Siriusobservatoriet från 1920-talet fascinerar också med sin två meter långa stjärnkikare.

Hotel Kellers park Vejle, Hotel Vejlefjord och Munkebjerg Fit & Relax erbjuder spa och liknande behandlingar av högsta klass. Men Vejle erbjuder också en varierad natur som lämpar sig utmärkt för vandring, kanotåkning, fiske, cykling, picknick och golf. Det finns gott om badstränder att välja emellan och på sommarhalvåret är temperaturen ofta generösa. Du kan bo på hotell centralt i Vejle eller utanför i någon av de mindre orterna eller varför inte på en av alla många campingplatser i området. En resa med familjen hit kan vara både exklusivt eller ekonomiskt.

Mat och dryck finns i ett varierat utbud. Allt från klassiska danska korvar till internationell mat av högsta klass. Det finns även flera billigare alternativ för familjer som har många munnar att mätta. Och kaféer behöver man inte söka länge efter att finna i detta natursköna område. Stanna gärna en stund och njut av den gemytliga stämningen. Danskarna kan sin glass och sin choklad!

Bild: av Hubertus under Creative Commons Erkännande-Dela Lika 3.0 Generisk