Venedig

Venedig, även känt efter det italienska namnet Venezia, är en stad i nordöstra Italien. Staden är belägen i en lagun och är därför till mesta dels täckt av vatten, vilket gör att själva staden är bygg på miljontals träpolar för att höja upp hus och andra byggnader ifrån vattenytan. Venedig blir därför en helt unik stad för turister att besöka – både arkitekter och romantiker passar in här som handen i handsken. Venedig har ca 63.000 invånare fördelat på en yta som motsvarar halva Central Park. Under ett år så snittar man på att ungefär 12 miljoner turister besöker orten. Valutan är euro (€). Många stället tar endast kontanter så det är rekommenderat att ordna kontanter innan man åker iväg. Om man vill ta ut extra kontanter i en bankomat väl på plats så tillkommer oftast ett tillägg på 1 – 5 % på totalsumman.

Tågstationen i Venedig heter Santa Lucia och är placerad centralt i staden alldeles intill Canal Grande. Härifrån går förbindelser till de flesta stora italienska städer, både snabbt och billigt. Sträckan trafikeras av tågbolaget Trenitalia med tågtyperna Frecciabianca och Frecciarossa. När man väl befinner sig i Venedig är det självklara valet att ta sig runt i staden på vattnet med de klassiska gondolerna. Venedigs skönhet får upplevas från en helt ny vinkel som är svår att finna någon annan stans i världen. Som alternativ finns också så kallade vattenbussar (på italienska ”vaporetti”) som man smidigt kan ta sig runt med i Venedig. Det finns både 24 timmars kort och 72 timmars kort att köpa ifall man vet att man kommer att resa mycket med vattenbussarna. Det går även att köpa ett Venice Card som gäller på lokaltrafik, inträde till flera museer och stadens offentliga toaletter.

Den tredje söndagen i juli varje år pågår en fest för att fira att en långvarig pestepidemi upphörde i juli 1577. Festen kallas Festa Del Redentore och pågår i tre dagar. Under firandet så äts god mat, familjer samlas och i slutet av dagen så startar ett av världens mest spektakulära fyrverkeritillställningar som håller på i över en timme.Venedig har många sevärdheter där de flesta är från den antika eran. Markusplatsen är en av dem. Här hittar du bland annat Café Florian, världens äldsta kafé och många fina barer. Venedig erbjuder ett stort utbud av restauranger och barer. Som turist kan det vara smart att undvika restaurangerna som ligger på de stora gatorna och istället leta sig in till lite mindre gränder och liknade för att hitta de riktiga guldkornen och därmed få uppleva äkta italiensk mat.