Warszawa

Med 1,7 miljoner invånare är Warszawa Polens huvudstad. Staden har växt fram runt floden Wisla och var förr en viktig plats för flera handelsleder som omlastningsplats och handelspunkt. Under andra världskriget var Warszawa en av de hårdast drabbade städerna där nästan hela staden totalförstördes. Idag är Warszawa helt uppbyggt och är en blomstrande stad både, ekonomiskt och kulturellt.

Färdas med alla sorters kollektivtrafik. Buss, spårvagn, tunnelbana och tåg finns lättillgängliga och du kan enkelt ta dig runt i staden. Med tåg kan du ta dig runt i Polen, många avgångar går dessutom ut direkt till Berlin eller Prag. Warszawa har dessutom två internationella flygplatser, den största är Frédéric Chopin-flygplatsen med två terminaler. Den andra flygplatsen är Warszawa Modlin, som används speciellt för lågpris- och charterbolag.Vägnätet är under uppbyggnad och ska bli modernare och bättre. Den viktigaste motorvägen kan ta dig hela vägen till Lodz, Poznán och Berlin.

Gamla stan kantas av pastellfärgade hus och var man än tittar finns hästdroskor, Caféer och konstnärer. På tal om konst har Warszawa flera konstmuseum och utställningar, där både modern och antik konst kan skådas. Varje år pågår ett flertal evenemang. Här finns pianotävling, Mozart-festival, gammaldags musikfestival och Internationell festival i gatukonst.

Stolt över traditioner och det gamla, men välkomnande för det nya och spännande. Warszawa har en rad restauranger att välja mellan, stora, små och mittemellan. Många restauranger har billigare priser än vad vi är vana vid i Sverige, vilket kan vara en glad överraskning. Förutom traditionell mat som Golonka (en typ av fläsklägg) och Pierogi (mastiga piroger med fyllning av frukt bär eller kött), finns även flera restauranger med japanska, italienska eller franska rätter på menyn.