Wien

Wien är huvudstaden i Österrike (på engelska Vienna) och har ett invånarantal på cirka 1,8 miljoner personer. Strax efter Berlin har faktiskt Österrike flest invånare som talar tyska som sitt modermål och det är den sjunde största staden inom den Europeiska unionen räknat till population.

Wien erbjuder både resa med tunnelbana och spårvagn när det gäller kollektivtrafiken. För att ta sig till närliggande länder eller städer kan man antingen åka tåg, flyg, buss eller bil. Tågstationen heter Wien Westbahnhof och här i från går förbindelse till närliggande länder så som Tjeckien, Slovakien och Ungern. Flughafen Wien-Schwechat är flygplatsen och hit kommer du med lokaltrafiken ifrån centrala innerstaden.

I staden finns flera museum, det finns till och med ett helt kvarter med bara museum kallat Museumsquartier. Bland annat finns Museum Moderner Kunst – ett museum för modern konst och Leopold Museum – med den största samlingen av målningar i världen av Egon Schiele, samt verk av Wien Secession, Wien modernism och österrikiska Expressionism. Wien är födelseplatsen för många kända kompositörer och musiker så som Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven och staden har därför många lokaler för teaterföreställningar, klassisk musik och operakonserter. Staden erbjuder även flera gröna parker ifall man vill ta en paus ifrån storstadslivet. I Stadtpark hittar man en staty av den berömda Johann Strauss II och i parken vid palatset Schönbrunn finns världens äldsta zoo – grundat 1752.

I matväg är Wien mest känt för sin schnitzel – Wiener Schnitzel. Rätten består av en dubbelpanerad kalvskiva toppat med en citronklyfta, maträtten är även nationalrätten för landet. Staden är även känt efter sina lyxiga och välsmakande desserter där den mest igenkända är Apfelstrudel – en sorts äppelkaka som kan liknas med en svensk äppelpaj. Wien är en av de få städer som fortfarande har sin egen vinodling. Vinet serveras på lokala pubar runt om i staden. På andraplats kommer ölen, Wien har fortfarande en väldigt stor öl kultur men flera barer och ett det finns även ett stort bryggeri som tillverkar den populära märket Ottakringer.