Ystad

Ystad är en centralort i Ystad kommun och ligger vid Skånes sydkust.

Ingen stad i norden och få i Europa kan visa upp en så komplett bild av svunnen miljö som Ystad med sina drygt 300 korsvirkeshus. I Ystad är det nästan självklart att man tar en promenad längs stranden med tanke på stadens 40 km långa kuststräcka består av härliga sandstränder som lockar året runt. Strax öster om staden ligger Ystads sandskog. Skogen anlades på inrådan av Carl von Linné, för att skydda staden mot sandstormar. Här hittar man även den långa strandpromenaden med sina pittoreska badhytter som ger Ystad en närmast sydeuropeisk badortskänsla. Att promenera på stranden är även ett nöje när inte solen skiner då promenadvänliga stigar gör att man kommer nära naturen med dess rika flora och fauna.

Det man främst kanske i modern tid förknippar med Ystad är författaren Henning Mankells fiktiva poliskommissarie Kurt Wallander vars historier utspelar sig i Ystad och närområdet. De ursprungliga böckerna om Wallander har i tur och ordning filmatiserats i både tv-serier och filmer.

För den som är intresserad är Klostret i Ystad ett museum beläget i en medeltida klosteranläggning som är en av Sveriges bäst bevarade klosteranläggningar. Ystads medeltida stadskärna utgör ett levande museum för den historieintresserade besökaren. Många hus har anor från senmedeltid och renässans. Latin skolan, Brahe huset och änglahuset för att nämna några. Ystad har även Sveriges äldsta Biograf som är i drift än idag. Den invigdes redan 1910 och har under åren genomgått olika renoveringar men ser huvudsakligen ut som den gjorde från början.