Zagreb

 

 

 

Zagreb är den största staden i Kroatien och även landets huvudstad. Staden är belägen mellan floden Sava i söder och berget Medvednica i norr. Staden har ca 800 000 invånare och i centralorten ungefär 680 000. Zagreb är en gammal stad med rik historia och många sevärdheter. Bland dessa finns Gornji Grad. Gornji Grad betyder övre staden på kroatiska och är idag Zagrebs äldsta stadsdel. Med sina 30 000 invånare utgör stadsdelen Zagrebs historiska centrum. I stadsdelen finns flera av stadens landmärken och historiska byggnader, utöver den historiska delen så finns även det kroatiska parlamentet här.

Bland de kända byggnaderna i Gornji Grad finns Zagrebs katedral, Parlamentspalatset, Gamla stadshuset och Sankt Markus kyrka. Zagrebs katedral, tidigare känd som Sankt Stefans katedral, är den största romersk-katolska kyrkan i Kroatien. Katedralen har idag 2 torn som når 105 meter i höjd istället för sitt tidigare ensamma torn. Under den Osmanska invasionen byggdes en befästning runt katedralen men idag finns bara små delar av denna befästning kvar. Sankt Markus kyrka i Zagreb är församlingskyrka för den äldre delen av stadens centrum, Gornji Grad. Kyrkan byggdes redan under 1200-talet och genomgick en helrenovering under 1300-talet och byggdes om i gotisk stil. Takteglet på kyrkan är väldigt känt där man kan se Zagrebs stadsvapen och det treeniga kungariket Kroatien, Slavonien och Dalmatiens stadsvapen. På kyrkans nordvästra fasad kan man även se stadens äldsta stadsvapen som bär inskriptionen år 1499.

Stenporten i Zagrebär ett gammalt minnesmärke och byggdes under 1200-talet. Porten var då en av fyra portar som ledde genom den gamla stadsmuren in i staden Gradec som idag är Zagrebs stadskärna. När Gradec drabbades av en brand år 1731 var en målning vid namn Vår Fru av Stenporten en av få saker som klarade sig helt oskadd. Målningen flyttades in i passagen och runt målningen uppfördes ett altare och mindre kapell. Idag är Vår Fru av Stenporten Zagrebs skyddshelgon.

Restaurangen Zvijezda-Kamanjo ligger i Zagreb och server grillade rätter med stor influens av maten i södra Europa. Utöver fantastisk grillad mat finns en otrolig salladsbar på denna restaurang, priset här hamnar ganska mitt i om man jämför med resten utav staden. Både billigare och dyrare alternativ finns.