Zermatt

Zermatt är beläget på en höjd av 1620 meter över havet och är omgivet av Schweiz högsta bergstoppar. Bland dessa finns Monte Rosa Schweiz högsta och Alpernas näst högsta berg, samt Matterhorn som har kallats världens vackraste berg. Zermatt är känd som ett resmål med aktiviteter som skidåkning, vandring och bergsklättring. Staden har cirka 5500 fasta innevånare och är helt bilfri med undantag för ett fåtal eldrivna fordon.

Under högsäsong bor här nästan 20 000 människor när alla av de 126 hotellen är uppbokade av turister. Zermatt är populärt bland turister från hela världen, både sommar och vinter. Sommaren erbjuder storslagna vandringsleder och under vintern finns ett enormt skidområde som sträcker sig hela vägen till italienska Cervinia. Totalt finns det 49 liftar i Zermatt och Cervinia, samt 350 kilometer pist och därmed världens sjunde största liftsystem. Här finns också den längsta nedförsbacken i Europa. Från toppen på 3889 meter sträcker den sig hela vägen ner till byn på en höjd av 1620 meter. Backen är ungefär 25 kilometer lång. I Zermatt finns också Alpernas största sommarskidåkning på glaciärerna på Klein Matterhorn.

Förutom skidåkning är det också mycket populärt att vandra i de mäktiga bergen och det finns många möjligheter till fotvandring med över 400 kilometer utmärkta vandringsleder. Med gondol och linbana kommer man enkelt upp på de höga bergen. Det finns också 100 kilometer mountainbikeleder och en utmanande downhill backe vid Sunnegga.

Vid Batten i utkanten av Zermatt kan man hitta en av Ricolas örtagårdar. I idylliska omgivningar kan man noggrant studera de örter som ingår i den berömda halstabletten. Här finns också en mycket charmig bergsrestaurang där man kan återhämta sig och njuta av en läcker måltid. Hinterdorf är den gamla delen av Zermatt och här finns byns äldsta byggnader. Guidade turer finns på engelska, franska och tyska som visar alla de lador, stall och hus som vissa är över 500 år gamla. Gletschergrotte är världens högst belägna glaciärgrotta med isskulpturer. Här erbjuds romantisk övernattning, även under sommartid. För den som gillar shopping har Zermatt många exklusiva butiker med klockor, schweiziska arméknivar och smycken. Men det finns även billigare butiker med turistvaror så som t-shirts och souvenirer.

Glaciärexpressen är en unik tågupplevelse och ett utmärkt alternativ för att ta sig till Zermatt. Den 300 km långa resan mellan Zermatt och St. Moritz tar sju och en halv timme. Man reser över Oberalp-passet på 2 033 meters höjd via 291 broar, genom 91 tunnlar förbi ett flertal skidorter. Glaciärexpressen invigdes 1930 och är en av världens mest kända tågsträckor som fascinerar tågentusiaster världen över. När det blir riktigt brant kopplas kugghjulen in som på en berg- och dalbana. Tåget har särskilda panoramavagnar så att man tydligt kan beskåda det vackra skiftande landskapet.