10 måsten när du besöker Göteborg

10 måsten när du besöker Göteborg

Göteborg eller lilla London som staden ibland kallas är Sveriges andra största stad. Med massor av evenemang och saker att uppleva i staden finns det något för alla åldrar och intressen. Det kan vara svårt att veta vilka höjdpunkter som finns i staden om man inte varit där själv förut, därför kommer här en lista på 10 saker man inte får missa under besöket i Göteborg.

Liseberg. Är du här under sommarmånaderna är det snabba åk, karuseller och konserter som gäller. Är man här senare under året så är det istället julmarknaden som brukar öppna i mitten på november som lockar dem flesta besökarna. Finns det något mer som påminner om julen än att strosa runt på en julmarknad och känna lukten av brända mandlar och varm choklad? Längs med huvudstråket kan du passa på att handla julklappar åt nära och kära. När man känner sig färdig med shoppingen kan man passa på att njuta av julinspirerade menyer på Järnvägsrestaurangen.

Paddan. Här får du en guidad tur och får uppleva Göteborg från vattnet. Under färden passerar du Göteborgs olika sevärdheter såsom Feskekörka, Läppstiftet, Göteborgs Operan, de gamla varvsområdena och gröna parkerna. Ombord har du en guide som berättar om stadens nutida och dåtida historia. Att åka med Paddan är ett av det populäraste och mest välkända sätten att uppleva Göteborg. I mitten på november när julmarknaden är i full gång kan man åka med julpaddan ända fram till julmarknaden på Liseberg.

Göteborgs konstmuseum. Här hittar du en av norra Europas främsta konstsamlingar med betydande konstverk inom både nordisk och internationell konst. Bland samlingarna hittar du unika verk av olika framträdande konstnärer såsom Rembrandt, Monet och Picasso med flera. Museet har även tre stjärnor i Michelins Green Guide.

Feskekôrka. Feskekorka är en fisk- och skaldjursmarknad och är en av Göteborgs mest kända sevärdheter. Byggnaden påminner om en kyrka så det är delvis därifrån den har fått det speciella namnet, dem öppnade redan år 1874. Byggnaden påminner om en kyrka så det är delvis därifrån den har fått det speciella namnet, dem öppnade redan år 1874. Byggnaden rymmer en inomhusmarknad där du kan köpa dagsfärska havsdelikatesser i alla dess former.

 

Universum. Mitt i Göteborg hittar du Universum som är nordens största science center detta är ett sju våningar stort äventyr för hela familjen! Här kan du utforska några av Europas största akvarier, gå på expedition i regnskogen eller utmana kroppen och knoppen i nya utställningen Hälsa.

Botaniska trädgården. Med över 170 hektar är detta en av Europas största trädgårdar, hem till över 16 000 växtarter är detta en riktigt oas som ligger mitt i staden. Även om man inte är så intresserad av växter och blommor så kan ett besök här vara en väldigt trevlig upplevelse. Botaniska trädgården har 2 stjärnor i Michelin Green Guide och under sommaren kan du gå på guidade turer här.

Haga. Haga är utan tvekan Göteborgs mysigaste stadsdel och har gott om mysiga caféer, butiker och flera trevliga restauranger. I området finns det mycket att se och du kan både äta och dricka gott. Ett tips är att testa de berömda bakverken på café Husaren som sägs vara några av de allra största i världen. De flesta delarna av området är helt fria från bilar så det är en perfekt plats att ta en promenad på eller bara ströva omkring runt alla butiker och caféer som ligger i stadsdelen.

Slottsskogen. Sydväst om Göteborg finner du den vackra Slottsskogen som är hela 137 hektar stor. Skogen har flera trevliga promenadstråk och olika aktiviteter som passar hela familjen. Det finns också en djurpark mitt i skogen som har flera nordiska djur som exempelvis älg, kronhjort, jämtget och gotlandsruss.

Avenyn. Mitt i Göteborgs centrum ligger stadens paradgata med allt från nattliv till fina restauranger och shopping. Ett tips när det gäller avenyn är att inte missa de parallella gatorna och särskilt de som går mot Vasastan. Du hittar hela femton stycken restauranger här som har hamnat i White Guide som är Sveriges eget svar på Michelinguiden.

En dagstur i skärgården. Missa inte möjligheten att andas in frisk havsluft och utforska den vackra kustmiljön. Längs med kusten breder skärgården ut sig som ett pärlband av öar. Bara en kort resa från centrala Göteborg kan du strosa runt bland pittoreska gränder, promenera på ljuvliga stränder och längs fina promenadstigar.