Familjerabatt

Familjerabatt

När man ska ut och åka tåg med barn kan man ta del av SJ:s familjeerbjudande. Denna förmån gäller på alla SJ:s dagtåg och nattåg när man bokar biljetten i 2:a klass. Förekommer det länstrafik på någon del av resan man bokar kan andra regler gälla.

SJ Snabbtåg
Med vuxen eller pensionärsbiljett får du ta med dig ett eller max två barn till och med 15 år och betalar endast 15 procent av vad vuxen eller pensionärsbiljetten kostar. Reser man som ungdom eller student kan man ta med sig ett eller max två barn till och med 6 år och endast betala 15 procent av biljettpriset. Reser man med fler än två barn eller om ett barn reser ensamt betalar man ungdoms pris för barnet.

InterCity- och Regionaltåg
Med vuxen eller pensionärsbiljett får du ta med dig ett eller max två barn till och med 15 år och endast betala bokningsavgiften på 15:- kr per barn. Reser du på en ungdoms eller student biljett får man ta med sig ett eller max två barn upp till 6år för 15:- kr per barn. En familj med exempelvis 2 vuxna och 4 barn som ska resa får då ta med sig barnen för bokningsavgiften på totalt 60:- kr dvs. man betalar 15:- kr per barnbiljett. Väljer man att inte reservera någon platsbiljett på tåget får man ta med sig barnen utan extra kostnad.

SJ Nattåg
På SJ nattåg betalar medföljande barn en fast avgift per plats i ligg/sovvagn, Man får ta med sig max ett eller två barn till och med 15 år per varje vuxen eller pensionärsbiljett. Reser man som ungdom eller student får man ta med sig ett eller två barn upp till och med 6 år med samma erbjudande. Man betalar 365:- kr per barnbiljett när man bokar plats i liggvagns kupé eller 565:- kr per barnbiljett när man bokar plats i sovvagns kupé. Bokar man sittplats på nattåget gäller samma regler som på Intercitytågen och regionaltågen dvs. 15:- kr per barnbiljett. Barn under tio år får dela säng med antingen medföljande vuxen eller barn, Max två personer får dela säng så det vill säga antingen två barn eller en vuxen och ett barn får dela säng och det gäller när man bokar plats i liggvagn/sovvagn.

Barn i knät
Små barn, upp till och med sex år får sitta i en vuxens knä vid resa i 2:a klass på alla SJ:s tåg. Då behöver man inte betala någon avgift för barnet och detta gäller även på snabbtåg där det är obligatorisk med plats i vanliga fall. En vuxen som reser med 3 barn kan då ta med sig ett barn i knät och två barn för familjeerbjudandet exempelvis.

Resa i 1 klass (Dagtåg)
I första klass finns inte familjeerbjudandet så om man vill resa med barn i 1 klass så kan man boka barnet som ungdom men då betalar man samma pris som en vuxenbiljett kostar. Barn under två år får resa kostnadsfritt med en vuxen om barnet sitter i den vuxnes knä.

Resa ensam som barn
När barn reser ensamma betalar dem ungdomspris för biljetterna. Reser två barn ensamma så är ett tips att boka en vuxenbiljett till ett av barnen och en barnbiljett till det andra barnet och på så vis kommer man undan med ett bättre pris och utnyttja familjeerbjudandet.