Nyköping

Nyköping

Nyköping är en tätort i Södermanland och ligger vid dem sörmländska kusten där Nyköpings ån rinner ut i Stadsfjärden och Östersjön. Här kan du strosa på egen hand längs kultur- och skulpturstråk och stanna vid historiska platser. Utanför Nyköping kan du upptäcka vandringsleder, berg att klättra i och kajaker att hyra. Upptäck örn och säl från däcket på någon av turbåtarna, upplev ett gruvmuseum eller ett slott, fynda på auktion eller ta en cykeltur längs med Näckrosleden. Nyköping erbjuder något för alla.

I Nyköping hittar du Femörefortet som är ett museum över kalla kriget. Här får du uppleva en topphemlig försvarsanläggning från kalla kriget. Gömd i berget under naturreservatet Femöre i Oxelösund finns denna jätteanläggning som var hemlig fram till 2003 men som numera är ett museum.

Femörefortet är en kärnvapensäker jätteanläggning där 70 soldater skulle försvara Bråviken Området mot en storinvasion över Östersjön från sovjetunionen och Warszawapakten, den var i bruk mellan åren 1966-2003.

Nyköpingshus ligger mellan hamnen och torget, alldeles invid Nyköpingsån. Nyköpingshus är kanske mest känt för det våldsamma gästabudet som utspelades här 1317, när kung Birger bjöd sina bröder Erik och Valdemar till ett gästabud för att sedan kasta dem i fängelsehålan där de enligt sägnen svalt ihjäl. Kungstornet är den mest synliga delen av det som en gång var Hertig Karls stora skrytbygge. Med sin svarta tornhuv är det ett landmärke för Nyköping. Gå runt på området och känn historiens vingslag eller lägg dig och sola på de gamla slottsvallarna.